Szívroham és a vízivás
Egy kutatás bebizonyította, hogy a vízivás 50%-kal csökkenti a szívroham kockázatát. „Ha nem iszunk elég vizet, az olyan káros a szívre nézve, mint a dohányzás.” – jelentette ki Dr. Jacqueline Chan, a kutatás vezetője.
Dr. Jacqueline Chan, közegészség kutató és Dr. Gary Fraser kardiológus a kaliforniai Loma Linda Egyetem Karidiológiai Intézetében végrehajtott kutatásai meglepő eredményeket tártak fel a szívbetegségek és a vízivás kapcsolata között.
Dr. Jacqueline Chan így foglalta össze eredményeiket:
„Ez az első tanulmány, ami összefüggést állapított meg a magas vízbevitel és a szívbetegségek kockázata között… Azzal, ha több sima vizet isznak az egészséges emberek, felére csökkentik annak a kockázatát, hogy szívrohamban veszítsék el az életüket.”
A tudományos kutatás eredményeként Dr. Chan és Dr. Synnove Knutsen kutatók által publikált cikk az American Journal of Epidemiology tudományos folyóiratban jelent meg. A cikk címe: Víz, más folyadékok és halálos szívbetegség (Water, Other Fluids, and Fatal Coronary Heart Disease). Ennek rövid összefoglalást olvashatja most el.
Kutatási eredmények – szívroham és a vízivás
A kutatás alkalmával 6 éven keresztül felhalmozott adatokat elemeztek ki 8280 férfi és 12017 női résztvevő között. Ez alatt az idő alatt 246 embernek volt szívproblémája (128 férfi és 118 nő). A tanulmány szerint azoknál, akik öt vagy több pohár vizet ittak naponta, 46%-kal csökkent a szívroham kockázata. A nők esetében ez 59% volt, azokhoz képest, akik két vagy még annál is kevesebb pohár vizet ittak naponta.
Azoknál a nőknél, akik kettő vagy még kevesebb pohár teát, üdítőt és gyümölcsleveket, azaz NEM sima vizet ittak, 147%-kal nőtt a halálos szívroham kockázata. A férfiaknál ez 46%-os növekedés volt.
„Az embereknek világossá kell tenni, hogy különbség van, legalábbis a szív egészsége szempontjából, hogy a folyadékbevitelt sima víz formájában vagy különböző üdítőkkel teszik.” – hívta fel a figyelmet Dr. Chana kutatás vezetője.
A miért
A szívbetegségeket a besűrűsödött vér okozza. Ha a festék túl sűrű, akkor hígítót adunk hozzá. Ha a szósz túl sűrű, hozzáadunk egy kis vizet. Miden esetben valami oldószerrel enyhítjük az állapotot. A vér egy víz alapú folyadék, ezért ha hígítani akarjuk a vért, vizet kell hozzá adni, mint oldószert. Ennek a józan paraszti észt követő logikának az igazságát most ez a tudományos kutatás is alátámasztotta.
Következtetés
Ennek a tanulmánynak az eredménye azt mutatja, hogy a sima víz ivása felére csökkenti a szívbetegségek kockázatát. Ez statisztikailag magasabb szám, mintha megfogadtak volna minden más megelőző módszert: a dohányzás beszüntetését, az elhízás elkerülését és a testmozgást.
A vízivás egyszerűen csak egy életmódváltás és bárki képes rá. Ez az egyszerű dolog tízezrek életét mentheti meg minden évben szinte semmi költségből.
Dr. Fraser szerint ez a kutatás alátámasztotta, hogy a megfelelő tiszta víz bevitele az elképzelhető legegyszerűbb és legolcsóbb módszer a szívbetegségek megelőzésére.